Slaapschaamte

“Ik had nog bij je kantoor aangeklopt. Door je luxaflex kon ik een stukje van je laars zien, en daar zat jouw voet niet in. Lag je te slapen?”

Het was eind van de middag en ik stond na een gezamenlijke wandeling over ons terrein met een groepje van vijf collega ondernemers te praten, voordat iedereen weer terug zou gaan naar z’n eigen kantoor.

Meerdere ogen keken me vol verwachting aan. Iedereen had een lach op zijn gezicht. Wat zou ik gaan zeggen? Zou ik me betrapt voelen omdat mijn fancy kantoorbankje niet uitsluitend dient als zitmeubel? Zou ik toegeven dat ik eigenlijk zelfstandig ondernemer ben geworden omdat ik te lui ben om te werken? Dat ik nu geen baas heb die mij in de gaten houd, dus de hele dag kan slapen?

Nee, op die dag plaatste ik een stukje op Linkedin over de kracht van een powernap, een rustmoment, een middagdutje, of hoe we dit ook willen noemen. Ik kan het iedereen aanraden. En dat doe ik dan ook. Ook mijn collega ondernemers in de drukke kantoren zonder faciliteiten.

Sterker nog, na de lunch vertel ik graag dat ik eerst even lekker een tukkie ga doen voordat ik weer vol energie aan het werk ga, uiteraard met een zelfde lach op mijn gezicht als zij destijds.

Ondanks dat veel mensen geloven in de kracht van een powernap kom ik dit erg weinig tegen in de praktijk. Ook niet nu veel mensen thuis werken en ik regelmatig met mensen spreek die toch uit hun ritme raken, waardoor zij ook slechter slapen. Wat ik wel veel tegenkom is slaapschaamte.

Als trotse slaper wil ik je dan ook wijzen op de link hieronder, een Whitepaper van CZ over de invloed van slaap op werk, van feb 2020, ter stimulatie.

Pagina 11: “Faciliteer een powernap. Korte dutjes blijken een positief effect te hebben op de productiviteit van medewerkers. Een kwart van de werknemers zou de komst van powernap-ruimtes toejuichen.”

https://www.cz.nl/-/media/zakelijk/whitepaper-invloed-van-slaap-op-werk-tips.pdf